Kiszonka na 6+ krok po kroku / trawa i rośliny motylkowe

Właściwie prowadzone użytki zielone dostarczają naturalnej pełnowartościowej paszy zawierającej odpowiednie składniki pokarmowe, łatwo strawnej, a przede wszystkim stanowią tanią paszę dla bydła.

Aby doskonałej jakości zielonka była dostępna przez caly rok w bazie paszowej gospodarstwa należy ją odpowiednio przygotować i przechowywać. Zielonkę takę można wysuszyć i skarmiać w formie siana, co niesie ze sobą spore straty cennych składników żywieniowych albo zakiszać. W dobrze zakiszonym materiale skład chemiczny niewiele rożni się od składu materialu wyjściowego, a długosc składowania ma na to niewielki wpływ.

Krok 1 czy już kosimy na kiszonkę?

Odpowiedni termin koszenia dla traw to faza kłoszenia, natomiast w przypadku lucerny przyjmuje się, że najwyższą wartość paszową lucerna uzyskuje w fazie pączkowania.

Najlepsza pora koszenia to czas od południa do popołudnia, wtedy w roślinach jest najwyższe stężenie węglowodanów, przy sluchej i lekko wietrznej pogodzie.

Wskazany jest możliwie najkrótszy czas pozostawienia skoszonego materialu roślinnego na polu, tak by udział suchej masy był w zakresie 30-38 %. Zalecany czas to 4h, maksymalnie do jednego dnia.

Dla właściwego określenia wilgotności sielonki przeznaczonej do zakiszenia warto wykonać test polowy. Jest on niezwykle prosty i polega na skręceniu zagarniętej z pokosu wiązki w dłoniach. Jeżeli rece pozostaną lekko zielone,  to  jest to właściwy moment do zbioru.

Wysokosc koszenia powinna wynosci 5-7cm.

 

Krok 2 Bele, silos, rękaw?

Każdy z systemów przechowywania ma swoje plusy. Dobór systemu zależy od sprzetów posiadanych w gospodarstwie, od ilości jakie są zużywane na dzień.

Sianokiszonkę w belach cechuje wieksza zmienność niż w silosie, gdzie jest większe wyrównanie materialu. Przygotowanie bel oraz później rozpakowanieich, jest obarczone większym nakładem pracy. Wielkość otwartej ściany silosu musi być dostosowana do szybkości skarmiania. Zbyt duże ściany do możliwości przerobowych są narażone na niestabilność. Inokulanty marki Pioneer mogą temu zaradzić.

 

Krok 3 Wybór odpowiedniego inokulantu

 

Podstawą jest wlaściwy zbiór i prawidłowe praktyki kiszonkarskie. Dodatek inokulantu pomoże z dobrej jakości kiszonki uzyskać doskonałą kiszonkę,  natomiast nigdy ze złej dobrej

Najwiekszym wrogiem zielonek jest kwas masłowy, który powstaje w procesie niewłaściwej fermentacji w materiale zabrudzonym ziemią . Pewnym zabezpieczeniem przed rozwojem fermentacji masłowej w zakiszanej trawie jest higieniczny zbiór oraz zastosowanie inokulantów marki Pioneer, które z racji specyficznego składu najlepiej sobie radzą z odpowiednim prowadzeniem fermentacji.

Firm Pioneer ma rozbudowaną ofertę produktów do traw i roślin motylkowych, w zależnosci od potrzeb danego gospodarstwa:

1188 przeznaczenie:

 Trawy i koniczyny w czystym siewie i mieszankach. Zalecany do materialu lekko przwiędniętego 25-30% SM. Zestaw bakterii homofermentatywnych zapewnia własciwy przebieg fermentacji, szybki spadek pH,  redukuje straty suchej masy i poprawia smakowitość.

11H50 przeznaczenie:

Lucerna w czystym siewie. Kieruje sprawnym przebiegiem fermentacji przez zastosowanie szczepów bakterii kwasu mlekowego właściwych dla lucerny, które maksymalnie wykorzystują obecny w materiale roślinnym nawet niewielkie ilości cukru. Zapewnia ochronę białka, eliminuje rozwój niekorzystnej mikroflory w zakiszanej masie. Zapewnia smakowitą kiszonkę wysokobialkową.

11G22 przeznaczenie:

Trawy i koniczyny w czystym siewie i mieszankach. Szczególnie polecany do materiału przewiędniętego około 35%SM. Kontrolowane uwolnienie kwasu octowego przez homofermentatywne szczepy bakterii kwasu mlekowego, znacząco obniża ryzyko zagrzewania się kiszonki po otwarciu. Wlaściwie prowadzona fermentacja  poprawia smakowitość i pobranie suchej masy, w lepszej jakościowo kiszonce.

11GFT przeznaczenie:

Trawy i koniczyny w czystym siewie i w mieszankach. Szczególnie polecany do materialu przewiędniętego powyżej 35% SM. Zwieksza pobranie znakomitej paszy oraz jej wykorzystanie objawiające się wzrostem wydajności mlecznej dzięki rozbiciu polączeń włókna w ścianach komórkowych. Zapewnia właściwy przebieg fermentacji w kiszonce, poprawia strawność, zwiększa smakowitość oraz zapewnia stabilność tlenową po otwarciu, zmniejszając ryzyko zagrzewania się kiszonki.

Jedno opakowanie inokulantu wystarcza na 50 ton zakiszanej masy. Dozujemy przy pomocy specjalnego aplikatora marki Pioneer.

Krok 4 Napełnianie, ubicie i przykrycie

Zielonkę z traw i motylkowych możemy przechowywać z powodzeniem w silosach, pryzmach, belach i rękawach. Każdy z wykorzystanych systemów ma swoje plusy i jest dobrym rozwiązaniem w określonych typach gospodarstw.

Nie zależnie od wybranego systemu, ważne jest by było dobre ubicie zakiszanego materiału, zapewniające niską porowatość i warunki beztlenowe, niezbedne do prawidłowej fermentacji. W silosach i na pryzmach ubijamy warstwami do 15 cm, w czasie do 45 minut. Napełnianie powinno być zakończone w możliwie najszybszym terminie, a każdorazowo jeśli proces napełniania zostaje przerwany, materiał musi być szczelnie okryty, a folia dociśnięta (np. oponami, workami ze żwirem, piaskiem)

Przykrycie musi stworzyć warunki beztlenowe, a użyte folie odcinać kiszonke od warunków zewnętrznych. Nie należy oszczędzać na folii, jej zadanie to ochrona doskonale przygotowanej kiszonki przed deszczem, śniegiem i wysoką temperatura, czyli naszej bazy paszowej na następny sezon. Dobrze przygotowana kiszonka z traw i lucerny z inokulantem marki Pioneer może być przechowywana kilka lat w stanie niezmiennym.

Krok 5 Wybieranie z silosu i przygotowanie TMR

W okresie wybierania kiszonki, wszystkie zabiegi rolnika powinny skupiać się na ograniczaniu strat. Dobra kiszonka poddawana niewłaściwym procesom przygotowawczym( zbyt długo cieta, a raczej szarpana przez tempe noże w wozie paszowym) potrafi stracić kilka procent cennego bialka! Wybieranie powinno być robione odpowiednim sprzętem, który wycina, a nie wyszarpuje kiszonke, zamykając dostęp powietrza. Tego problemu nie ma, wybierając rękaw lub bele.

Krok 6 Analiza jakościowa

Warto badać swoje kiszonki, dzięki czemu mamy wiedzę na temat posiadanych w gospodarstwie kiszonek. Na tej podstawie możemy zarządzać żywieniem zwierząt i ustalać odpowiednie dawki żywieniowe, o odpowiednich parametrach dla rożnych grup.

Firma Pioneer wykonuje bezpłatnie serwis kiszonek dla swoich Klientów. Dysponujemy sprzętami do prawidłowego pobierania kiszonek, mierzenia zageszczenia, oraz badamy jakość w mobilnym laboratorium. Badanie odbywa się na miejscu w gospodarstwie, urządzeniem Polytech matoda NIRS.

Silos z trawą to nasza inwestycja,  a przygotowany prawidłowo zapewnia doskonałej jakości bazę pasz objętościowych białkowych. Każdy uzyskany procent parametrów jakościowych więcej, to dodatkowy zysk.

Porówanie sianokiszonki o parametrach 10 i 20% białka. Dziennie stosujemy w żywieniu 10kg takiej kiszonki. W ciągu dnia na sztuce musimy uzupelnić niedobory około 1kg bialka. Aby to wyrównać, musimy uzupelnić dawke pokarmowa 3kg poekstrakcyjnej śruty rzepakowej o wartości 3,60zl. Żywienie krowy na dzień wynikające z rekompensaty z tytułu gorszej jakosci kiszonki, to dla gospodarstwa 50 sztuk krów dojnych na rok koszt 65.70zl !!

Galeria zdjęć

  • Barenbrug Polska Sp. z o. o.
    ul. Sowia 15
    62-080 Tarnowo Podgórne Polska
  • www.barenbrug.pl
  • De Heus Sp. z o.o.
    ul.Lotnicza 21B
    99-100 Łęczyca
  • www.deheus.pl
  • Corteva Agriscience™
    Agriculture Division of DowDuPont
    ul. Domaniewska 50A
    02-672 Warszawa
  • www.corteva.pl

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie.

Nie czekaj dłużej, zadbaj o tereny zielone w Twoim gospodrastwie już dziś! Dołącz do programu